Nazad

Istorijski arhiv

Istorijski arhiv je ustanova kulture od opšteg značaja, koja vrši zaštitu, sređivanje i obradu arhivske građe Bele Crkve i njeno prezentovanje.

Arhiv je osnovan 1946. godine na osnovu Odluke Povereništva za prosvetu Glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine Autonomne Pokrajne Vojvodine, a kao samostalni Državno-istorijski arhiv sa sedištem u Beloj Crkvi radi od 1956. godine. Godine 1966. menja naziv u Istorijski arhiv u Beloj Crkvi, a naredne, 1967. godine je postao međuopštinska ustanova. Krajem jula 1992. godine Vlada Republike Srbije postala je osnivač Arhiva, na osnovu odredbi Zakona o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture.

Teritorijalna nadležnost Arhiva obuhvata teritoriju tri opštine – Bela Crkva, Vršac i Plandište, koja je utvrđena posebnim aktom. Arhiv ima 654 fonda i 33 zbirke, 253 digitalizovane knjige rođenih, venčanih i umrlih, a granične godine su 1723 – 2006.

Izložbena sala Istorijskog arhiva stavljena je u funkciju krajem 2006. godine, čime se stvaraju uslovi da počne i živa izložbena aktivnost ovog Arhiva.

http://arhivbc.rs/index.php

Istorijski arhiv