Nazad

Češko selo

Češko selo je udaljeno 10 km od Bele Crkve. Predstavlja najmanje naselje u opštini Bela Crkva sa svega 21 domom. Ono je jednstveno po tome što ima stalnu postavku u muzeju, koja je po svojoj koncepciji etnografskog karaktera, a vezana za specifičan entitet Čeha koji borave na prostorima južnog Banata. Češko selo predstavlja oazu mira i nedirnute prirode, i predstavlja zanimljivu lokaciju za posetu.

Stara Palanka

Stara Palanka je udaljena 12 km od Bele Crkve i nalazi se na ušću kanala DTD i Nere u Dunav. Specifičnost ovog naselja se ogleda u tome što, iako je malo naselje, ono ima 5 restorana nadaleko poznatih po ribljoj čorbi i ribljim specijalitetima koje posetioci Bele Crkve ne smeju propustiti.
Na suprotnoj obali Dunava nalazi se čuvena Ramska tvrđava, a obale povezuje skela, koja saobraća pet puta dnevno , na svaka tri sata. Stara Palanka predstavlja idealno mesto za sve ljubitelje ribolova i odmora uz široko prostranstvo Dunava i riblju čorbu.
Etno sela Češko selo i Stara Palanka, kao spomenici materijalne kulture, poseduju velike vrednosti i imaju velike perspektive u razvoju ekoturizma.

Češko selo i Stara Palanka