Nazad

Bogojavljenje

Brza i blagoslovena reka Nera razdvaja dve države, državu Srbiju i Rumuniju, ali svojim obalama spaja bratske narode. Spaja jedan srpski narod koji živi u dvema državama, na obalama reke Nere. A Bogojavljenskim osvećenjem vodenih tokova reke Nere kod mesta Vračev Gaja i Sokolovca ona nosi blagoslov svim narodima koji žive pored reke Dunava sve do Crnog Mora, pa i dalje. Parohiju u Vračev Gaju posećuje Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Gospodin Nikanor. Posle Svete Liturgije časni krst se iznosi iz hrama Sv. Arh. Mihaila i Gavrila u kome je čuvan tokom protekle godine. Litijom koju predvodi Episkop banatski Gospodin Nikanor sa sveštenstvom Arhijerejskog namesništva belocrkvanskog, Vikarom Rumunske pravoslavne crkve o. Mojsijem iz Straže i sa vernim narodom, kreću od Vračevgajskog hrama i idu do ustanovljenog mesta na reci Neri. Na tome mestu, gde se po tradicionalnom običaju vrši veliko osvećenje vode, nekada je postojao most koji je srušen 1944. godine. Na kraju osvećenja vode pliva se za časni krst gde mladići iz Bele Crkve i okoline plivaju za njega

Fašanke

Datum se prilagođava početku posta u pravoslavnom kalendaru (februar- marta). Ovo je stara manifestacija, koja se u ovim krajevima zove „maskembal”. Karnevalsku povorku organizuje Mesna zajednica u saradnji sa OŠ "Mihael Sadoveanu" i meštanima sela. Povorku predvodi folklorna grupa koju nazivaju "kalušari". Grupa mladih u tradicionalnoj rumunskoj nošnji, izvodi igru koja se igra samo tog dana. Prethodno u toku prepodneva "kalušari" obiđu selo i u svakoj kući odigraju ples. Povorka sa eksponatima prolazi glavnom ulicom Grebenca. U toku manifestacije organizuje se izložba ručnih radova, kao i kompozicije sa starim nameštajem.


Kulinarske manifestacije

Paprikašijada - takmičenje u kuvanju paprikaša u Češkom selu, održava se krajem avgusta, organizator MZ Češko selo 064/4142277.
Burazijada – takmičenje u kuvanju škembića u Kusiću, održava se u drugoj polovini septembra, organizator MZ Kusić 013/859-066.
Crvenačko opasuljivanje – takmičenje u kuvanju pasulja u Crvenoj Crkvi, održava se krajem septembra, organizator MZ Crvena Crkva 013/846-418.
Gulašijada – takmičenje u kuvanju gulaša u Kaluđerovu, održava se početkom septembra, organizator MZ Kaluđerovo 013/854-077.

Događaji u opštini Bela Crkva