Nazad

Centar za kulturu "Bela Crkva"

U Beloj Crkvi zaduženje za kulturne aktivnosti nosi Centar za kulturu "Bela Crkva` u čijem sklopu funkcionišu: Kulturno umetničko društvo "Banaćanka" , bioskop, diskoteka i gradski hor Bella musica. U njegovom sastav su i Belocrkvanske mažuretkinje
Osnovan je 1979. godine. Preko svojih institucija bavi se na profesionalan način kulturnim delatnostima kao što je informisanje, prikazivanje filmskih projekcija, održavanje izložbi, pozorišnih predstava, književnih večeri i slično.

Gradski hor "Bella musica"

Hor “Bella musica” je gradski hor iz Bele Crkve, postoji 5 godina. Pevamo raznovrstan repertoar, duhovne, klasične, narodne i zabavne pesme. Posebno se trudimo da nam budu zastupljene pesme nacionalnih manjina na njihovim  jezicima, jer smatramo da u višenacionalnoj sredini, kao što je opština Bela Crkva gde svi žitelji žive u slozi i ne prave razliku ko je koje vere ili narodnosti, to svi i zaslužuju da se takve pesme čuju.
Hor peva na srpskom, češkom, nemačkom, mađarskom, rumunskom, romskom i ruskom jeziku.
Hor  “Bella musica”  pored mnogobrojnih nastupa u Beloj Crkvi nastupao je u drugim gradovima, Beogradu, Vršcu, Dimitrovgradu, Jagodini, ali i van zemlje Makedonija, Rumunija, Mađarska. Pohvalili bi se nastupom u Pragu u Češkoj Republici, osvojeno  1. mesto u kategoriji horskog pevanja.
Za sve koji nas ovih godine prate u našem razvoju, želimo da priredimo novo muzičko osveženje,a horskog zvuka.
Horom rukovodi dirigent, profesor Danijela Jokanović.

Bioskop "Zvezda"

Jedini je bioskop na teritoriji opštine. U njemu se prikazuju projekcije aktuelnih filmskih ostvarenja. Bioskop poseduje i baštu, u kojoj se prikazuju projekcije u vreme letnjih meseci.

KUD "BANAĆANKA"

KUD ’’BANAĆANKA’’ osnovana davne 1980 godine. Osnovali su je omladinci, radnici, seljaci i studenti. Do današnjeg dana radi na negovanju i očuvanju naše baštine i čuva i negije izvorno stvaralaštvo svih naših naroda i narodnosti.
KUD ’’BANAĆANKA’’ ima 64. Člana, društvo raspolaže sa 27. koreografija ili 230. igara, a koreografije su napisali naši čuveni koreografi: sestre Janković, Nada Đorđević, Dobrivoje Putnik, Bata Lacković, Radojica Kuzmanović, i mnogi drugi.
Za 35. Godina našeg postojanja 11.500 hiljada dece-igrača je prošlo kroz KUD. Prošli smo skoro celu Jugoslaviju-Srbiju, počev od Vardara pa do Triglava. Gostovali i takmičili se po inostranstvu: Makedonija, Rumunija, Grčka, Mađarska, Austrija, pa čak i Australija gde smo bili i pomogli da postavimo našim iseljenicima dve koreografije. (Šumadija i Bunjevka).
Zahvaljujemo našem koreografu-direktoru-umetničkom rukovodiocu Dragiši Krkušu, koji je 2010-te godine dobio plaketu grada Bele Crkve za svoj trud i rad. Rad od 50 godina za negovanje i očuvanje izvornog stvaralaštva.
Kontakt telefon: 013/853-677

Belocrkvanske mažoretkinje

Belocrkvanske mažoretkinje su osnovane novembra 2012. godine . Prvo zvanično takmičenje je bilo 2013 godine u Apatinu gde su osvojile 3. mesto i gde su se plasirale na prvo evropsko prvenstvo u Brnu ( Češka) gde su osvojile 13 mesto u Evropi. Za tri godine uspele su da postanu državne prvakinje Srbije (2015), i 7 na evropskom prvenstvu koje se održavalo u Francuskoj. Učesnice su svih karnevala u Srbiji i u inostranstvu. Broje oko 90 članova, najmlađih pilića ili ti sastav devojčica od 4 do 8 godina, kadeti od 8 do 12,juniorke 12 i više godina. One su osmeh našeg grada i ambosadorke dobre volje u B.C.Kontakt tel: Dejan Đurić: 060-3853-408, djukabc@gmail.com

Centar za kulturu "Bela Crkva"