Nazad

Besijevi dani

U toku letnje sezone u Beloj Crkvi se održava sportsko-turistička manifestacija „Besijevi dani“, posvećena legendarnom somu kapitalcu, koji je težak preko 100 kg, koga je više njih videlo, ali ga niko nije mogao upecati. Manifestacija datira od 1988. i zamišljena je kao lov na soma kapitalca („Lov na Besija“), ali je ona, u međuvremenu prerasla u ekološku manifestaciju, sa ciljem da se zaštiti priroda i živi svet u jezeru.
„Besijevi dani“ ispunjeni su sportskim događajima na vodi – Besijeva regata, takmičenje u preplivavanju jezera, vaterpolo utakmica, sportski ribolov, a na obali se organizuje odbojka na pesku, izložba fotografija podvodnih aktivnosti i prigodan kulturno umetnički program. Sve ljubitelje riblje čorbe su posluženi iz velikog Besijevog kotlića – bilo je dovoljno za sve!
„Besijevi dani“ su se održavali početkom avgusta.

Bela Crkva u jabukama

Bela Crkva u jabukama  je turističko-privredna manifestacija koja se održavala početkom oktobra od 2005. do 2011. Centralni program ove manifestacije je Sajam jabuke i drugih vrsta voća na otvorenom u centru grada.
Proizvođači voća, domaćih voćnih sokova, vina i rakije promovišu na sajmu svoje proizvode koji je izložbeno-prodajnog karaktera. Za vreme sajma organizuje se takmičenje u berbi jabuke. Glavna atrakcija na sajmu je Rakijada na kojoj se biraju najbolje domaće voćne rakije. Gradski pekari obaraju rekord svake godine u pripremanju „Najveće pite od jabuke“.
U gradu se priređuje kulturno-umetnički program, prodaja suvenira i narodnih rukotvorina. Od sportskog sadržaja organizuje se ulični turnir u basketu „Zlatna jabuka“.
Manifestacije "Besijevi dani" i "Bela Crkva u jabukama" se više ne održavaju.

Manifestacije